Aktuality květen 2013

Nové pozice, pro které lze vypisovat karty stáže

Dne 30. 5. 2013 bylo zveřejněno 24 nových šablon stáží z oblasti Elektrotechnika; Pohostinství, gastronomie, cestovního ruch; Sociální služby; Strojírenství a Zdravotnictví a farmacie. Na základě zpětné vazby poskytovatelů i stážistů byly také vytvořeny pozice aplikovatelné v oblastech výrobní sféry (tzv. multioborové šablony). Tyto pozice představují revidovanou podobu dosud platných technických šablon z oblasti stavebnictví a strojírenství. Kompletní portfolio nových i stávajících šablon si můžete prohlédnout zde. Od dnešního dne lze i pro všechny nově schválené šablony stáží vypisovat karty stáží.

S ohledem na časté dotazy poskytovatelů stáží a stážistů budeme také v pravidelných intervalech vydávat tabulku s přehledem šablon stáží, k nimž jsou prioritně schvalovány karty stáží. V této tabulce naleznete informace o aktuálním stavu schvalování karet pro konkrétní šablonu. Režimy, které jsou ke každé šabloně přiřazeny, se mohou v závislosti na vývoji projektu měnit, a proto Vás budeme o aktuálním stavu všech šablon informovat vždy prostřednictvím této revidované tabulky.

Jak jsme již informovali poskytovatele v systému ASAP, karty stáží jsou primárně schvalovány s termínem zahájení stáže nejdříve v září 2013, a to z důvodu naplnění kapacit v předcházejících měsících. S ohledem na cíl projektu, jímž je otestování všech šablon stáží, jsou nyní karty pro schvalování vybírány na základě šablony stáže a data vypsání karty stáže. U již vypsaných karet, jejichž předpokládaný termín začátku stáže již není realizovatelný, je termín začátku stáže při schvalování posunut na nejbližší možný termín (tj. září 2013). O úpravě termínu stáže je poskytovatel stáže informován e-mailem.

Karty stáží, u kterých již začal ze strany FDV proces schvalování, budou postupně zkontrolovány a poskytovatelé budou o výsledku informováni.

Prohlášení Fondu dalšího vzdělávání ke schvalování karet stáží

Dne 13. 5. 2013 vydal Fond dalšího vzdělávání tiskové prohlášení ke schvalování karet stáží, které přináší tyto aktualizace v realizaci projektu.

1. Ověření šablon stáží
Fond dalšího vzdělávání (dále jen „FDV“) při schvalování karet stáží v rámci projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, reg. č.: CZ.1.07/3.1.00/41.0001 (dále jen „projekt“), v první řadě respektuje cíl projektu, tj. ověření všech vytvořených šablon stáží v dostatečném počtu. Kromě cílů projektu FDV při schvalování karet stáží zohledňuje také rozpočet a harmonogram projektu. Z výše uvedených důvodů je nutné u některých pozic počítat s delší dobou pro schválení, případně s neschválením dané karty stáže. Tento postup vychází také z aktuálně platných manuálů – Manuálu pro poskytovatele stáží a Manuálu pro stážistu.

2. Ukončení schvalování karet pro určité pozice
Některé šablony stáží již byly ověřeny dostatečným počtem stáží. Z tohoto důvodu k nim již nebudou schvalovány nové karty stáží, tj. budou zkontrolovány pouze ty karty stáží, jejichž kontrola již byla ze strany FDV zahájena. Konkrétní seznam šablon stáží, pro které již nebudou schvalovány karty stáží, naleznete zde.

3. Schvalování karet stáží
Fond dalšího vzdělávání v první fázi preferuje ověření šablon stáží v oborech stavebnictví, strojírenství, výchova a vzdělávání a dále ověření nově vytvářených/zveřejněných šablon stáží. Tyto karty budou schvalovány přednostně do doby, než bude naplněn minimální počet stáží pro ověření každé šablony. Konkrétní seznam šablon stáží, ke kterým doporučujeme vypisovat nové karty stáží, naleznete v celém znění prohlášení zde.

4. Poskytování stáží pro jednu šablonu (typovou pozici) jedním poskytovatelem
S ohledem na nastavení projektu a potřebu ověřit jednotlivé šablony stážemi probíhajícími v odlišných krajích a subjektech si Fond dalšího vzdělávání vyhrazuje právo (v souladu s prohlášením FDV ze dne 7. 3. 2013) neuzavírat Smlouvu o zajištění stáže s poskytovatelem stáže, který již pro konkrétní šablonu stáže, resp. typovou pozici, poskytl v rámci projektu 10 stáží. Ustanovením v předchozí větě není dotčena možnost poskytovat stáže pro více různých šablon (typových pozic).

Celé znění prohlášení si můžete přečíst zde.